Acciones

Les rogatives de Cinctorres

De wikisenior

Revisión del 06:36 17 may 2010 de Al061946 (discusión | contribuciones) (Ermita de la Mare de Deu de Gràcia)

Les rogatives que es fan en La Comarca dels Ports, totes tingueren com a fi, la pregària i súplica, casi sempre, per motius de sequera u altres calamitats, que els nostres avantpassats varen demanar en algun moment. Al llarg dels anys, els descendents les segueixen complint.

També aquestes celebracions a Cinctorres, es diuen: Les Caritats.

Sempre és en alguna ermita d'un Sant determinat de la sua devoció, que està al camp, dins del terme del poble.

El costum és, que voluntàriament, la persona que per algun motiu particular (normalment en acció de gracies) s'ofereix, a ser l'encarregat de sufragar els costs de dita rogativa, i rep el nom de majoral.

El majoral, uns dies abans, complís amb el ritu d'elaborar al forn del poble, el pa beneït, que en cada lloc té un nom, com rotllo o prima. Està fet amb massa àzima sense llevat, com el pa que feien els hebreus.

Desprès de la celebració de la missa, el capellà surt fora de l'ermita i des d'un lloc on es veuen els punts cardinal, mullant un feix de romer u planta similar amb aigua beneïda, espolsa cap al Nord, Est, Surt i Oest, demanant amb les oracions pertinents, que no es preguen les collites . El majoral, agraeix l'assistència dels veïns, donant a cadascú el pa beneït, que es diu la prima en aquesta comarca.

la Prima

Ermita de Sant Marc

Ermita de Sant Marc

Esta situada a dos km cap al OS de Cinctorres en la partida del Fontanal.

Construïda per voluntat testamentaria dels cònjuges, Bernat Carbó i Ursola Celma "En 1570 a on cascun any va la processó i es parteix caritat en honor de Sant Marc evangelista."

És un edifici rectangular, amb coberta a dos aigües, de teula àrab, recolzada sobre tres arcs de diafragma gòtics i amb l’accés lateral, mitjans arc de mig punt i dos finestres de tronera al mateix costad.

La festa, sempre s’ha celebrat el dia 25 d’abril. Actualment es fa l’últim diumenge d’abril. Es va caminant des de el poble amb la bandera, el capellà i fidels pels camins de ferradura. Hi ha persones, que ho fan en vehicles per la pista que creua tot el terme.

Ermita de Sant Pere Màrtir

Ermita de Sant Pere Màrtir

L’Ermita de Sant Pere Màrtir de Verona consta en el Llibre Racional de la Parròquia que ja, en 1633 es celebraren misses a l’ermitori en el dia de la celebració del Sant.

Es tracta d’un edifici treballat amb maçoneria i pedres carreus als cantons, amb façana als peus i portada de mig punt amb dovelles espadanya posterior d’un sol cos i també d’un sol vat. La coberta es de teules a dos aigües.

De planta rectangular d’una nau (21´40x8´90 m.) amb quatre trams, marcats per dos arcs faixons, apuntats en pedra, mentre el tercer afegit ho es de maçoneria. En el presbiteri hi ha banc corregut i la coberta de fusta.

La seua festa, abans es feia el dia 29 d’abril, actualment es celebra el segon diumenge de maig.

Està situada, aproximadament a dos km. al Sud del poble. També es va en processó amb el capellà i fidels pel camí que arriba al mas de San Pere,y a la Torre Navalles una de les cinc torres que hi havia al termes del poble i que està just davant de l’ermita i desprès de la missa es fan les benediccions als camps, com sempre s’ha fet. El majoral obsequia als assistents amb una prima beneïda.

Ermita de la Mare de Deu de Gràcia

Ermita de la Mare de Deu

La devoció a la Mare de Deu de Gràcia, es remunta al s.XIV doncs hi ha en 29 d’agost de 1367, consta documentat, un legat de Guiamó Favara i un altre el 14 d’abril de 1438 a Sanya Maria de Gracia del dit loch de Cinctorres.

No hi ha altra documentació fins 1588 quan es decideix bastir una ermita <<en la partida del mas Roig. Camí de la Mata>>. Col•locada la primera pedra en 1589 varen passar quasi 300 anys i el 20 de maig de 1867 l’ajuntament i el rector acorden ampliar l’ermita.

El conjunt de l’edificació més bé pareix un església parroquial. Damunt de l’entrada hi ha un ermós retaule de manises, amb la figura da la Verge, Mesura 25,70x11,46cm., i té 12 m. d’alçada. Adossada a l’esquerra de la fatxada una torre campanar de 20 m.

El poble de Cintorres la té com a patrona i celebra la seu festa l’últim diumenge d’agost. Com a molts llocs, anar a la Mare de Deu es un plaer, per un camí pla, rodejat d’ametlles i camps de cultiu que està a menys de dos km. de la població.

La rogativa se celebra el primer diumenge de maig. També el majoral reparteix la prima com a les demés ermites del poble.